Istoria aromaterapiei

[vc_row css=”.vc_custom_1477141410903{background-image: url(https://www.oleya.ro/wp-content/uploads/2016/10/blur5.png?id=3222) !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Oleya vă invită în universul minunat al uleiurilor esențiale, unde veți descoperi calea spre vindecarea minții, spiritului și trupului.  Fiecare ulei are o poveste unică și o putere tămăduitoare recunoscută de sute de ani,  ce completează metodele clasice de îngrijire ale sănătății.

Originile Uleiurilor Esențiale

Plantele au fost prima sursă de vindecare pe care omul a folosit-o, iar cu ajutorul simțurilor cu care suntem înzestrați, am fost capabili să descoperim capacitatea nemăsurată a acestora de a vindeca. Cele mai vechi civilizații ale lumii foloseau uleiurile esențiale pentru alinarea minții, trupului și spiritului iar uleiurile aromatice au avut o contribuție importantă în arta vindecătoare a civilizației umane.

Strămoșii noștri au împrumutat de la animale obiceiul de a căuta plante, frunze, rădăcini care pot atenua anumite dureri sau boli. Cu timpul, aceste “descoperiri” au fost transmise din generație în generație, formându-se o enciclopedie a plantelor cu efecte tămăduitoare. Pe parcurs,  s-a descoperit că prin procedeul de ardere, anumite frunze sau mlădițe emană un anumit parfum, care avea capacitatea de a alina anumite dureri și boli sau de a induce stări mistice, religioase. În prezent, tămâia este utilizată în ritualuri religioase în templele din Orient sau Bisericile Creștine.

În Egiptul Antic uleiurile parfumate făceau parte din viața cotidiană. Papirusul din Ebers, unul din puținele papirusuri care au tratat domeniul medicinei, vorbește despre obișnuița egiptenilor de a trata diferite afecțiuni cu ajutorul uleiurilor esențiale, atât prin utlizare internă, cât și externă: pentru probleme respiratorii se prescriau inhalații, băi în cazul problemelor genitale sau reumatice, unguente pentru piele.

Parfumierii din egip au creat faimosul Kyphi, compus dintr-un amestec de 16 esențe, necunoscute nici până acum, dar se crede că foloseau esențe de scorțișoară, henna, ienupăr, tămâie, smirnă.

Egiptencele erau râsfățate cu masaje aromatice de către sclave, iar faraonii aveau un set de parfumuri unice, creat special pentru ei.

În Noul și Vechiul Testament întâlnim referințe la uleiuri esențiale, cum ar fi scorțișoara, măslinul, siminichia. Darurile primite de Iisus la nașterea Sa, au fost smirna și tămâia.

În India și China, plantele erau folosite încă din cele mai străvechi timpuri. Împăratul chinez Huang Ti a scris în lucrările sale despre capacitatea de vindecare a plantelor, uleiurilor aromatice și masajelor.

În India, medicina tradițională utilizează numeroase tehnici de masaj cu uleiuri parfumate. Una din cele mai vechi cărți indiene, Vedas, face referire la plante ca busuiocul, scorțișoara, santalul, smirna, ghimbirul.

Grecia Antică a avut o contribuție importantă în aromaterapie. Hipocrate, “părintele medicinei”, era convins de beneficiile    băilor cu arome de plante, alături de masaje terapeutice.

Romanii utilizau esențele de plante pentru parfum și masaj. Soldații foloseau extract natural de smirnă sau ulei de arbore de ceai, pentru a-și vindeca rănile.

Introducere în aromaterapie modernă

Interesul tot mai acut pentru remedii naturale pe bază de plante și dezvoltarea chimiei, a dus la dezvoltarea aromaterapiei moderne. În urma mai multor experimente reușite, chimistul francez Rene Gattefosse a fost convins de capacitatea unică a substanțelor obținute pe bază de extracte din plante. La această concluzie a ajuns după ce, o arsură de laborator a fost vindecată rapid și eficient de extractul din lavandă. Acest “incident” l-a determinat să continue cercetările, folosind cuvântul aromaterapie.

Cercetările au fost continuate de alt conațional al lui Gattefosse, pe nume Jean Vlanet, un doctor renumit care a conștientizat puterea de vindecare a uleiurilor esențiale pentru rănile soldaților din Primul Război Mondial. Mai târziu, cercetările sale s-au extins asupra afecțiunilor psihologice și emoționale tratabile cu ajutorul extractelor din plante.

Cu timpul aromaterapia a devenit o disciplină de tip holistic și poate fi considerată o metodă alternativă la medicina tradițională. Principalele ingrediente ale acestei arte sunt uleiurile esențiale și vegetale, folosite în combinație sau individual.

Avantajele uleiurilor esențiale și vegetale

În comparație cu medicina tradițională, care folosește tratamente sintetice cu efecte secundare, aromaterapia își propune să trateze o problemă în ansamblu ei: minte, corp și suflet. Din punctul de vedere al unui aromaterapeut, o problemă de sănătate este un dezechilibru al energiilor, iar utilizarea extractelor naturale încurajează efortul organismului de a se autovindeca.

Uleiurile cosmetice sunt obținute printr-o intervenție minimă a omului, din surse naturale și sunt considerate

Uleiurile Esențiale

Procesul de fotosinteză din plante are la bază elemente nutritive din sol, apă, aer, lumină și căldură. În urma acestuia, plantele aromatice produc esențele parfumate, care sunt înglobate în celule secretoare. Aceste celule se întâlnesc de cele mai multe ori în frunze și flori, la suprafață, iar atunci când aceste părți ale plantei sunt supuse procesului de distilare, la abur, iar apoi sunt transformate în uleiuri esențiale.

Titulatura de “ulei” este incorectă deoarece majoritatea nu au o textură uleioasă, acestea neavând proprietățile unui ulei așa cum îl cunoaștem noi.

Caracteristici

Majoritatea uleiurilor sunt lipezi, vâscoase sau nu, colorate, parfumate, concentrate. Din punct de vedere al solubilității, sunt solubile în uleiuri vegetale și nu se dizolvă în apă.

Așa cum probabil știți, aceste ingrediente sunt puternice și concentrate, de aceea nu trebuie folosite direct pe piele, recomandându-se diluarea. Au o volatilitate mare, iar când sunt expuse la aer, se evaporă rapid. Oleya folosește recipiente din sticlă, de culoare închisă, brună.

Cum funcționează uleiurile esențiale?

Principalele metode de utilizare a uleiurilor extrase din plante sunt: masajele, aplicate pe piele sau prin inhalare.

Inhalare: atunci când inhalăm particule de ulei esențial în timpul masajului, baii sau prin intermediul unui  vaporizator amestecul parfumat parcurge traheea și ajunge în plămâni. Aici, este absorbit prin intermediul alveolelor iar efectele sunt conștientizate la sistemului central nervos.

Piele: aplicate în combinație cu uleiurile sau unturi vegetale se absorb rapid în piele datorită permeabilității crescute a acesteia având o structură moleculară redusă.  Uleiurile esențiale și vegetale au efecte extraordinare pentru tenurile cu probleme, gras, sensibil, cuperozic sau afectat de factori externi sau interni.

Masaj: află mireasma uleiurile esențiale și vegetale potrivită pentru tine și pentru problema ta iar puterea acestora de tratare sau preveție se va observa imediat. Uleiurile esențiale sunt foarte des folosite pentru efectul de relaxare așa că poți încearca un masaj scurt, pentru umeri, gât sau tâmple având și efecte asupra minții, puterii de concentrare sau calmare în situații critice.

Metode de extracție

Presarea

Această metodă este utilizată industrial în special în cazul citricelor deoarece acestea au concentrate uleiurile esențiale în coajă și pot fi obținute mult mai ușor prin această metodă. La început, a fost folosită metoda buretelui ca mai apoi să intre în “joc” abraziunea mecanică însă cel mai des folosită este metoda buretelui deoarece se obține mult mai rapid un ulei esențial foarte pur.

Distilarea

Acest proces este unul foarte simplu, ce presupune încălzirea plantei până ce se formează vapori iar apoi răcirea acestora pentru a reveni la forma lichidă.

În cazul ditilării cu apă, se folosește un vas vidat și închis ermetic – această metodă este mai lentă și poate da rezultate inferioare uleiurile esențiale fiind afectate în mod negativ comparativ cu distilarea la aburi.

Metoda distilării cu abur este mult mai eficientă ca metoda distilării cu apă datorită faptului că aceasta folosește vapori de apă sub presiune pentru accelerarea uleiurile esențiale.

Extracția cu solvenți

Cea mai ultilizată metodă de obținere a uleiurilor esențiale din plante sau flori ce au cantități mici de ulei esențial fiind un procedeu blând ceea ce constituie un avantaj enorm.

Principalii solveți utilizați pentru această metodă sunt hidrocarburile volatile ca de exemplu hexanul.

Utilizarea uleiurilor esențiale fără riscuri

Uleiurile esențiale nu se folosesc niciodată direct e piele datorită concentrației foarte mari (ex. Pentru o picătură de ulei de trandafir este nevoie de 1000 de petale).

Atunci când uleiurile esențiale sunt utilizare incorect acestea pot fi toxice pentru organism. Însă dacă veți ține cont de următoarele sfaturi vă veți putea bucura de beneficiile lor.

Precauții

  • Nu trebuiesc niciodată ingerate
  • Nu se aplică niciodată direct pe piele mai ales în zona gurii sau a ochilor
  • Uleiurile esențiale se pot folosi direct pe piele numai în anumite situații și doar atunci când medicul sau aromaterapeutul recomandă asta
  • Nu încercați să adăugați mai multe picături decât sunt scrise în rețete pentru că pot avea reacții adverse
  • Uleiurile esențiale obținute din mirodenii pot da iritații, înroșirea pielii sau mâncărime la persoanele cu ten sensibil
  • În cazul în care s-a produs o iritație, adăugați imediat un ulei vegetal (ex. Ulei de migdale dulci) și adăugați deasupra o compresă umezită cu apă rece.
  • Unele uleiuri esențiale sunt fototoxice (ex. Bergamotă, Lămâie). Nu ieșiți în lumina puternică a soarelui după aplicarea pe piele a acestor produse, riscați să provoace decolorarea pielii.

Arta combinațiilor

Adevărata știință a aromaterapiei constă în crearea amestecurilor de uleiuri esențiale în vederea identificării si tratării problemei tenului, organismului sau minții tale.

Foarte multe uleiuri esențiale si vegetale luptă sinergic pentru ajutorul tău iar combinarea acestora este o adevărată artă, un proces creativ și o exprimare artistică.

În general este bine să vă rezumați la maxim 4 uleiuri esențiale într-o formulare. Pentru a vă da seama dacă mirosul uleiului esențial care urmează să fie încorporat în crema, serul sau loțiunea dumneavoastră este plăcut adăugați pe o dischetă cosmetică o picătură. Fluturați discheta la o distanță mică de nas pentru a observa mirosul apoi aplicați pe o altă dischetă sau pe aceeași următorul ulei esențial pe care îl doriți să îl încorporați în formularea dumneavoastră, astfel vă puteți da seama dacă ați făcut alegerea corectă.

Cum îți identifici preferințele

În general uleiurile esențiale se asociază în funcție de calitătile lor terapeutice însă ce rost ar avea să îți treacă de exemplu durerea de cap, dacă mirosul nu te încântă deloc? La Oleya veți putea găsi îndrumările speciale pentru a asocia uleiurile esențiale sinergic dar și într-un mod plăcut de dumneavoastră. Nu există foarte multe reguli stricte în acest proces ci doar preferințe personale. Unora dintre noi ne plac parfumurile dulci în timp ce altora le plac cele mai picante.Cu cât va trece timpul și vă veți familiariza cu produsele Oleya veți întelege și veți simți intuitiv combinațiile care vă cor ajuta și vor da magie fomulărilor dumneavoastră.

Caracteristicile familiilor de parfumuri

  • Parfumurile florale au aromă feminină, delicată și romantică levănțica, tradafirul sau ylang-ylang
  • Parfumul verde, din plante erbacee și licheni au arome fresh busuiocul, rozmarinul, menta la care se pot adăuga uleiuri citrice sau florale
  • Parfumul fructat, din familia citricelor lămâia, bergamota sau grapefruit sunt proaspete, delicate și tinerești.
  • Parfumurile picante sunt pătrunzătoare și pure piperul sau muștarul.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]