Cum utilizam uleiurile esentiale pure?

cum-utilizam-uleiurile-esentiale-pure-oleya

Cum se utilizeaza uleiurile esențiale?

Sunt mai multe metode de utilizare a uleiurilor esentiale, difuzie, aplicate topic- cosmetic / spa / masaj relaxare sau formulari parfumate natural pentru casa. Cea mai importantă remarcă este aceea că, in cazul aplicarii topice, toate diluțiile scrise în magazinul nostru online trebuie sa fie respectate.

1. Topic – absorbtia uleiurilor esentiale prin piele

Poți folosi uleiurile esențiale topic  DOAR atunci când sunt diluate. Pentru a nu irita pielea, recomandarea generală de diluție este

  • 2% în cazul adulților ( 4-5 picături la 10 ml de ulei vegetal)
  • 1% in cazul copiilor sau femeilor însărcinate.( 1-2 picături în 10 ml de ulei vegetal)

Uleiurile esențiale pot fi diluate în ulei purtător, ulei vegetal (ex. Ulei Migdale, Ulei Cocos, Ulei Avocado, Ulei Caise etc) sau în baze cosmetice (ex. Loțiune de corp, Bază cremă). NU SE APLICA DIRECT PE PIELE!

Unele uleiuri esentiale cer o atentie sporita in aplicarea topica ex. uleiul de lemongrass se recomandat sa fie utilizat doar in concentratie de maxim 0.7%.

Un alt exemplu pe care ni-l ofera Robert Tisserad : ” Faptul ca uleiurile esentiale se pot folosi direct pe piele fara a aparea reactii alergice  este un mit. Este adevărat că sistemul imunitar va reacționa doar la peptide și proteine, care sunt molecule destul de mari, deoarece molecule foarte mici se găsesc în uleiurile esențiale, sistemul imunitar nu le poate recunoaște și nu poate genera o reacție alergică la acele molecule mici. . Totuși, ce se întâmplă când pui, de exemplu, ulei de scoarță pe piele? Scoarsoara contine un potential alergen numit cinnamaldehida. Cinnamaldehida se combină cu peptidele din piele, cu proteinele din piele, pentru a forma o nouă moleculă. Se numește complex peptidă-haptenă, iar sistemul imunitar poate recunoaște un complex peptidă-haptenă. Și astfel rezultatul final este că da, puteți avea o reacție alergică la uleiul de coajă de scorțișoară și sute de oameni au avut reacții alergice la uleiul de coajă de scorțișoară. Este unul dintre cele mai răspândite uleiuri esențiale de alergeni.”

Sarcină

În cazul femeilor însărcinate diluția recomandată este de 1% – în ACEST articol veți gasi care sunt uleiurile contraindicate și ce uleiuri puteți folosi în siguranță în această perioadă magică din viața dumneavoastră.

Copii

În cazul copiilor trebuie să țineti cont de vârsta acestora astfel în articolul ACESTA vei vedea ce uleiuri sunt recomandate în funcție de vârstă cât și diluția sigură.

Crema Naturale Bio OleyaÎn cazul în care doriți să folosiți uleiurile esențiale pentru proprietățile lor antirid/ antiacneice în formularea unei creme de 100 ml se recomandă să se adauge maxim 25 picături de uleiuri esențiale (în total).

ATENȚIE! La uleiurile esențiale fotosensibile- nu se recomandă să vă expuneți la soare 10-12 h după ce aplicați o cremă care le conține ca ingredient (ex. ulei portocală, ulei lămâie, ulei grapefruit, ulei bergamotă, angelică).

!! Înainte de a aplica pe piele uleiul esențial diluat asigură-te că nu apar iritații sau alergii astfel, aplică o cantitate mică în zona cotului și asteaptă câteva minute pentru a observa orice diferențiere a structurii țesutului.

Aplicarea topica a uleiurilor esentiale vine cu atentie si informatii clare, dilutiile trebuie sa fie respectate astfel incat sa nu apara iritatia,alergiile sau fototoxicitatea. iata ce spune Robert Tisserad: „

Există trei tipuri de reacții adverse pe piele. Una este fototoxicitatea și aceasta a fost întotdeauna recunoscută pe scară largă ca un risc. Nimeni nu a spus vreodată că fototoxicitatea nu se întâmplă și ar fi foarte greu să o negăm, pentru că rezultatele sunt atât de dramatice și atât de severe. Iar fototoxicitatea se aplică doar unui număr foarte mic de uleiuri, mai ales citrice, iar dacă sunt aplicate pe piele în diluție foarte mare și apoi ieși la soare, poți avea o reacție foarte, foarte proastă.

Celelalte două tipuri de reacție sunt alergia și iritația. Și alergia și iritația nu sunt același lucru. Sunt diferiți, dar arată asemănător. Dacă aveți o reacție de iritare odată ce încetați să utilizați produsul și îndepărtați uleiul de pe piele, atunci reacția se stinge foarte repede. Cu o reacție alergică tinde să rămână inflamată multe ore, uneori mai mult decât atât, și va reveni de fiecare dată când utilizați același produs în aceeași diluție. Practic, dacă ai o reacție alergică, atunci sistemul tău imunitar a creat anticorpi la ceva din produsul sau amestecul pe care l-ai folosit și poți presupune că vei avea acea reacție alergică pe viață acum. Deci chiar vrei să eviți uleiurile esentiale care observi ca iti sensibilieaza pielea.”

2. Difuzare / inhalare

Uleiurile esențiale se recomandă să fie adăugate direct în difuzor (5-6 picături – adăugare generală). NU necesită diluție cu un ulei vegetal. Majoritatea vaporizatoarelor necesita adaugare de apa peste care picurati uleiul esential.

Folosește un difuzor de aromaterapie – Descoperă game de difuzoare Oleya – AICI. Difuzoare de înaltă calitate ce acoperă suprafețe începând de la 10 mp până la 30-35 mp.

De ce să folosești un difuzor de aromaterapie?

Difuzoarele cu ultrasunete ajută ca uleiul esențial să nu intre în contact cu o suprafață fierbinte (la peste 40 grade proprietățile lor se anulează). Difuzia este rece iar moleculele de ulei esențial ajung în încăpere, noi le inhalăm, apoi ajung în alveole-plămâni-sistem circulator astfel acțiunea lor se va realiza din interior.

Uleiurile esentiale si aroma pe care o pastreaza in incapere pentru difuzie

In functie de uleiul pe care alegi sa il difuzezi, acesta poate aduce aroma mai puternica in casa ta sau mai slaba. De exemplu, uleiul de menta este o nota de varf, prin urmare, se va mentine in incapere 1-2 h . De ce ? Uleiurile esentiale au varscozitate/densitate diferita fara de cea a apei, acestea vor sta la suprafata apei in difuzor si pentru ca sunt volatile, se vor difuza primele. 

Alte exemple de uleiuri si tipul lor de nota: uleiurile de muscata, musetel sau rozmarin sunt note de mijloc astfel, se vor simti in incapere intre 3-4 h. Note de baza, mai grele, cele care se vor simti pana la 8 h si chiar a doua zi: uleiul de smirna, cedru sau ghimbir. 

De asemenea, difuzia poate fi interferata de temperatura din camera, daca aceasta a fost aerisita in prealabil sau ventilata, prin urmare, este posibil sa fie necesare mai mult de 5-10 picaturi in difuzorul tau cu ultrasunete pentru a acoperi o camera de aprox. 25 mp, sa spunem. 

Aromaterapeutii din intreaga lume spun ca uleiurile esentiale se pot difuza cateva ore intr-o zi (5 pic pentru difuzor cu capacitate de 100 ml) insa, pentru ca sistemul olfactiv sa asimileze aroma/ pentru proprietatile terapeutice este nevoie de doar 15 minute / ora de difuzie.

Tisserand Institute ne sublinieaza faptul ca recomanda difuzia de 30-60 minute iar apoi pauza 30-60 min pentru ca organismul nostru sa asimileze aroma uleiului si astfel sa isi faca efectul rapid. O difuzie indelungata a uleiului esential de care ai nevoie nu va fi la fel de eficienta difuzata toata ziua (organismul se va obisnui cu acea aroma) si de asemenea, sublinieaza sa nu uitati sa aerisiti camera inainte de difuzia uleiurilor esentiale in difuzorul de aromaterapie.

Cate picaturi de ulei esential trebuie sa adaugi in functie de cantitatea difuzorului tau?

Recomandarile de mai jos sunt in functie de capacitatea difuzorului tau ( adulti) :

CAPACITATE DIFUZAOR (ML) PICATURI ULEI ESENTIAL
100 ML 3-5 pic
200 ML 6-10 pic
300 ML 9-15 pic
400 ML 12-20 pic
500 ML 15-25 pic
1 L 30-50 pic

Uleiurile esentiale folosite in recipiente cu lumanare/ flacara

Uleiurile esentiale isi pierd proprietatile atunci cand intra in contact cu o suprafarat mai calda de 40 grade Celsius, prin urmare, nu te vei bucura de aceasta, in pluc, aroma uleiului esential va fi alterata astfel ca nu recomandam acest tip de utilizare. 

Inhalare direct din sticluță

Dacă sunteți începător în folosirea uleiurilor esențiale trebuie să cunoașteți faptul că uleiurile esențiale sunt foarte puternice, prin urmare, atunci când veți simți aroma direct din sticluță va fi una persistentă. Dacă ești sensibil (ă) la mirosuri puternice, bucură-te de aroma lor cu atenție și încearcă să nu atingi fosele nazale de sticluța de ulei esențial.

Este posibil ca unele uleiuri esențiale să fie adorate de tine dacă le diluezi sau le folosești în difuzor și să ți se pară foarte puternice din sticluță de aceea trebuie folosite cu multă atenție.

Te vei îndrăgosti iremediabil de unele uleiuri iar pe altele nu le vei avea la suflet, acest lucru depinde de preferințele tale în materie de arome dar și corpul nostru alege aroma în funcție de ce nevoie are. Natura este și va fi sursa extraordinară care va oferi corpului nostru exact ce are nevoie. 

avantaje-uleiurilor-esentiale-pentru-piele 3. Relaxare, baie, spa

– Foloseste uleiurile esentiale in cada, pentru relaxare – întotdeauna dilueaza 1-2 picături ulei esențial cu ulei vegetal sau lapte/glicerină/sare de baie și apoi adaugă-le în cadă.(a nu se adauga direct in apa!!) Uleiurile esentiale pure nu se dizolva in apa, prin urmare, picaturile de ulei esential vor sta la suprafata si se vor evapora deasupra apei fierbinti din cada, iar atunci cand vei pasi in ea vei simti o senzatie de iritatie, de aceea nu recomandam sa se adauge picaturile direct in apa cazii. 

Baia relaxantă a picioarelor, masaj relaxant – 5-6 picături ulei esențial diluat în ulei vegetal sau sare de baie, adăugați într-un bol apă călduță și bucurați-vă de relaxare mai ales dacă ați stat o perioada lungă de timp în picioare.

Comprese – adaugă uleiuri esențiale pe comprese calde sau reci. Cele calde sunt folosite cu precădere în durerile musculare în timp ce compresele reci sunt recomandate în cazul inflamațiilor locale (ex. luxații). Recomandăm ca materialul compresei să fie 100% natural.  Într-un bol de dimensiuni mici adăugați apă caldă și ulei esențial iar apoi îmbibați compresa în bol, stoarceți-o eliminând excesul de apă și aplicați pe zona dureroasă.

beneficiile uleiurilor pentru par4. Cosmetic

În formularea măștilor pentru ten – adăugați maxim 1 picătură în mască (10-20 gr), amestecați până la omogenizare. Înainte de aplicare pe ten încercați formularea pe zona cotului sau în zona perciunilor, dacă nu apar iritații aplicați pe toată suprafața tenului. În formulări de creme/ loțiuni/ șampoane naturale. recomandat ca la 100 ml bază cremă să adăugați 25-30 picături ulei esențial (total) iar la formularea unui șampon cu Baza Șampon Oleya – se pot adăuga până la 150 picături uleiuri esențiale (în total).

uleiuri esentiale pentru dureri

5. Masaj

 Folosește uleiurile esențiale în masajul pentru corp, pentru relaxare – la 30 ml ulei vegetal adăugați 25-30 picături ulei esențial și masați spatele, pieptul, tălpile, picioarele.

Dacă dorești să îți formulezi parfumuri naturale, totalul uleiurilor esențiale este recomandat să fie maxim 30%.

Uleiurile esențiale pot fi picurate pe pernă, adaugă 1-3 picături pe perna favorită dacă ai probleme cu somnul sau cu aparatul respirator. Adaugă pur și simplu 2-3 picături ulei esențial pe colțul pernei sau pe partea opusă a pernei și relaxează-te.

Cum imi dai seama că un ulei esențial este pur iar compania de uleiuri esențiale este una sigură și profesionistă?

  1. Eticheta – pe etichetă trebuie să găsești următoarele informații – țara de origine, denumirea în limba latină (INCI), datele despre firma
  2. Alegeți ca uleiurile esențiale și vegetale să fie depozitate în sticlă de culoare închisă (nu plastic)
  3. Evitați uleiuri ce se folosesc în industria perfumeriei și nu au alte proprietăți asupra organismului
  4. Nu întotdeauna prețul reflectă calitatea produselor, prețurile Oleya sunt corecte și nu includ strategii de marketing sau alte beneficii ale celor care le comercializează
  5. Caută în descrierea produsului compoziția acestuia, vâscozitatea, țara de origine
  6. Certificatele de analiza, MSDS, certificările uleiurilor esențiale vor arata calitatea și puritatea uleiurilor esențiale alese de tine
  7. Magazinul online de la care cumperi să îți inspire încredere și profesionalism.

Fiecare ulei esențial are o structură chimică, proprietăți și contraindicații diferite. Recomandăm să citiți cu atenție informațiile produselor de la secțiunile Atenționări și Aplicare.

Întrebări Frecvente

  • De ce trebuie sa  diluez Uleiurile Esentiale?

Uleiurile esenţiale sunt foarte concentrate şi de aceea,  pot fi aplicate pe piele DOAR diluate într-un ulei vegetal (purtător).

  • În ce pot dilua uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale se pot dilua într-un ulei Vegetal sau  Bază cosmetica. Cele mai  utilizate uleiuri pentru dilutie sunt: Ulei de Cocos Fractionat, Ulei de Migdale, Ulei de Jojoba, Arnica, Struguri

  • Ce uleiuri se recomanda pentru Copii în functie de vârstă?

Citeste Acest Articol

  • Ce uleiuri esențiale se utilizează în sarcină?

Citeste acest articol

  • De ce nu se pot administra intern uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale se pot administra intern doar daca acestea sunt recomandate de un medic/armaterapeut si daca acestea au notificare ca si suplimente alimentare (notificare scrisa atat pe eticheta produsului cat si in cadrul magazinului online, nu verbala!). Uleiurile noastre nu sunt notificate ca si suplimente alimentare iar administrarea tuturor uleiurilor esentiale fie ca sunt sau nu suplimente aplimentare, pot irita faringele, stomacul in cazul in care nu se respecta recomandarile date de medic. Tesutul membranei noastre este mult mai sensibil si are o capacitate de regenerare mult mai lenta decat tesutul cutanat iar stomacul nostru va trimite semnale de durere sau iritabilitate cu mult timp dupa ce dvs ati administrat uleiurile esentiale (majoritatea persoanelor le dilueaza cu miere/apa/ sau direct sublingual).

Cum se obțin uleiurie esențiale?

Uleiurile esentiale se obțin prin mai multe metode însă cea mai comună este – distilarea la aburi. Conținutul chimic al uleiului esențial este dat de partea din plantă din care se obține – acest lucru este important pentru că poate da  sau nu contraindicații.

Astfel, dacă un ulei esențial este obținut din semințe, te poate ajuta la nivel spiritual și la nivelul sistemului nervos – va da stare de liniște, pozitivism și puterea de schimbare, dacă uleiul esențial este obținut din flori va aduce cu sine iubire, senzualitate, liniște, dacă uleiul esențial este obținut din frunze – acestea vor avea efecte decongestionante, vei respira mai bine, te vei trezi și te vei concentra mai mult la lucrurile ce te înconjoară, vor alunga stările de neliniște și anxietatea.

 

Un coment la “Cum utilizam uleiurile esentiale pure?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.